ORHUN YAZITLARI
ÜÇLÜ SET HALİNDE
KAİDE-
KARGO DAHİL 1 0. 0 0 0 TL
ÜÇLÜ SET HALİNDE
KAİDE-
KARGO DAHİL 1 0.0 0 0 TL
Tekli Alımlarda
Kültigin : 4500 TL
Bilge Kağan : 4500 TL
Tonyukuk : 1500 TL
ÇOKLU ALIMLARDA : En az beşli set alımlarında %15 indirim uygulanır. (Fiyatlara KDV Dahil Değildir.)
AÇIKLAMA:
Orhun Yazıtları biblosu 1/10 ölçeğinde aslına en yakın şekilde tasarlanarak sanat severlerin beğenisine sunulmuştur.Kitabede yer alan yazılar bu ölçekte 1 mm ye karşılık geldiğinden bütünlüğü bozmaması bakımından ölçeğe sadık kalınarak yine 1/10 ölçeğinde temsili bir şekilde bırakılmıştır...Pek tabi ki tasarlanan bu çalışmada daha büyük ve orjinal harfler kullanarak biblo oluşturulabilirdi ancak Göktürk Kitabeleri bibloların 1/10 ölçeğinde tasarlanıp yazıların 1/5 veya daha küçük ölçekte harflerle donatılması yazıtın bütünlüğünü bozacağından,harfler esas alınan 1/10 ölçeğe sadık kalınarak ve temsili harflerle tamamlanmıştır.
Orhun Yazıtları Abidesi istenilen bir ebatta aslına uygun bir şekilde heykel formunda da yaptırılabilir.Fiyat teklifi için lütfen arayınız veya mesaj bırakınız...
EBAT VE AĞIRLIK:
Bilge Kağan : 39 X 19 X 14 CM ,Kül Tigin : 38 X 19 X 14 CM , Tonyukuk : 21 X 8 X 8 CM, (Ölçüler +- 1 CM Değişebilir)
Bilge Kağan : 5000 GR ,Kül Tigin : 5300 GR , Tonyukuk : 850 GR (Ağırlık + - 100 GR Değişebilir)
MALZEME:
Polyester, Mermer Tozu ,
Patine,Eskitme akrelik Boya
TESLİMAT :
Kargoya 7 gün içerisinde verilir.
"Bibloların her hakkı saklıdır;
İzin alınmadan çoğaltılması,satılması,yayınlanması,
üzerinde oynanma veya değişiklik yapılması yasaktır"
TELİF HAKLARI YASASI
http://www.disanat.com/telif-haklari-yasasi.htm
TEKNİK BİLGİLER :
Orhun yazıtları biblosu silikon kalıplar kullanılarak içerisine polyester ve mermer tozundan oluşan bir karışım dökülerek elde edilmektedir.Bu karışım kimyasal bir içeriğe sahiptir ve tepkime sonrası bir daha değişmemek üzere katılaşarak son halini almaktadır.Kullanılan malzeme mermer kalitesinde bir yapıya sahiptir ve dış etmenlere karşı son derece dayanıklıdır.Biblo üzerinde bulunan yazılar teknik nedenlerden ötürü temsili olarak yüzeye işlenmiştir.1/10 ölçeğinde ebatlandırılan (+- 1 ) biblolar orjinaliyle orantılandırıldığında yüzey üzerinde bulunan harfler 1 mm ye kadar düşmektedir.Şüphesiz ki bu ebatta harfleri yüzeye kazıyabilecek teknolojiler mevcuttur ancak atölyemizde maalesef böyle bir imkan bulunmamaktadır.
Daha önce bir kuruma yapılan 1/1 ölçekli Orhun Yazıtları Abidesine ait görsellere linkten ulaşabilirsiniz...http://www.disanat.com/orhun-abideleri-yazitlari-kitabeleri-anitlari_anit_heykeli.htm
YAPIM AŞAMALARI VE MALZEME
Üç ana figürden oluşan Orhun Yazıtları polyester ve elyaf kullanılarak kompozit malzemeden üretilmektedir. Kullanılacak polyester malzeme ve diğer yardımcı malzemeler nihai ürünün kullanılacağı ortama göre seçilmektedir. Tasarımı yapılmış olan heykeller metal bir konstrüksiyon üstüne koyularak kaidesi üzerine monte edilecektir.Anıtın görsel özellikleri patine tekniği kullanılarak taş görüntüsü verilecektir.Patine boyasında kompenantlı akrelik boya kullanılmaktadır. Kalıp malzemesi olarak yüzeyde herhangi bir tahribat oluşumuna engel olmak için epoksi jelkot reçine kullanılacaktır. Uygulama 3 aşamada yapılacaktır.
1.Aşamada detay dokularının maksimum düzeyde elde edilebilmesi için jelkot reçine yüzeyine likit uygulanacaktır.
2.aşamadajelkot yüzeyde yeterli kalınlık alıncıya kadar uygulama yapılacaktır.
3.aşamada döküm esnasında form deformasyonu oluşumuna engel olmak için polyester esaslı malzeme ile ceket tabir edilen ikinci kaplama yapılacaktır.Dökümde polyester reçine kullanılacaktır.
Anıt üzerinde yer alan Göktürk Alfabeleri aslına uygun olarak yüzeye kazınacaktır.
İklim şartlarına da bağlı olmak üzere anıtın yapım süresi maksimum üç ay olarak belirlenmiştir.Bu süre zarfında üç ana parçadan oluşan Bilge Kağan ,Kültiğin ve Tonyukuk anıtı öncesinde alt yapı ve düzenlemesi yapılmış sunum alanına monte edilecektir.
Anıtın kaide inşası ,çevre düzenleme ve peyzaj çalışmaları bu işin dışındadır.
MONTAJ ve NAKLİYE
Modeli yapılan heykelin, montaj ve nakliyesi öngörülen süre içerisinde yerine getirilerek sanat severlerin beğenisine sunulacaktır.
ORHUN YAZITLARI
Orhun Yazıtları , Bilge Kağan,Kültigin ve Tonyukuk olmak üzere 3 taştan oluşmaktadır.Yazıtlar bugünkü Moğolistanın , Baykal Gölü'nün güneyinde, Orhun Nehri vadisinin , Köşö Çaydam (Khöshöö Tsaidam, Koshu-Tsaidam) ve Ögii Gölü yakınlarında bulunmaktadır ve buraya Karakurum'dan gidilmektedir.
Tonyukuk anıtı 716,Kül Tigin anıtı 732,Bilge Kağan anıtı 735 senesinde dikilmiştir.
Kültigin anıtı, Bilge Kağan’ın ağzından yazılmıştır. Kültigin, Bilge Kağan’ın kardeşi, Tonyukuk ise veziridir. Anıtların olduğu yerde sadece dikili taşlar değil, yüzlerce heykel, balbal, şehir harabeleri, taş yollar, su kanalları, koç ve kaplumbağa heykelleri, sunak taşları da bulunmuştur.
KÜL TİGİN YAZITI (732)
3,35 metre yükseklikte, kireçtaşından yapılmış ve dört cephelidir.Anıttaki satırların uzunluğu 235 cm’dir. Anıtın doğu yüzünde 40; güney ve kuzey yüzlerinde 13’er satır Göktürk harfli Türkçe metin bulunur. Batı yüzündeyse, devrin Tang İmparatoru’nun Köl Tigin’in ölümü nedeniyle gönderdiği Çince mesajına yer verilmiştir. Batı yüzde Çince yazılar dışında yazıta sonradan eklenmiş Göktürk harfli iki satır bulunmaktadır.
Yazıtın kuzeydoğu, güneydoğu, güneybatı yüzlerinde de Göktürk harfli Türkçe metinler vardır. Kültigin yazıtında Göktürk tarihine ait olaylar, Bilge Kağan’ın ağzından aktarılarak birlik, bütünlük mesajı verilir.
BİLGE KAĞAN YAZITI (735)
Kültigin Anıtının bir kilometre uzağındadır. 734 senesinde ölen Bilge Kağan ismine oğlu Tenri Kağan tarafından yaptırılan bu anıt 735’te dikilmiştir. Yazıtta Bilge Kağan’ın ağzından devletin nasıl büyüdüğü anlatılmakta ve Kültigin’in ölümünden sonraki olaylar eklenmektedir. Bunların dışında kağanın konuşmasından başka yeğeni Yuluğ Tigin’in kayıtları da yer bulunmaktadır. Yaklaşık 3,80 m. yüksekliğindeki yazıt, dört cephelidir. Yazıtın doğu yüzünde 41, kuzey ve güney yüzlerinde 15’er satır Göktürk harfli Türkçe metin mevcuttur. Batı yüzünde ise, Çince bir metin vardır. Batı yüzün tepelik kısmının ortalarına da Göktürk harfli Türkçe manzum metin yazılmıştır. Yazıtın güneydoğu, güneybatı ve batı yüzlerinde de Göktürk harfli Türkçe küçük metinler vardır. Yazıtta olayları anlatan, nasihatler veren Bilge Kağan’dır. Yazıta Köl Tigin’in ölümünden sonraki olaylar da eklenmiştir.
TONYUKUK YAZITI (720-725)
Tonyukuk âbidesi, diğer iki âbidenin biraz daha doğusunda bulunmaktadır. Devrilmemiş, dikili dört cepheli iki taş halindedir. Birinci ve daha büyük olan taşta 35, ikinci taşta 27 satır vardır. İkinci taşta yazılar daha itinasızdır ve aşınma da daha çoktur. Bu âbidenin yazıları Kül Tigin ve Bilge Kağan’ınki kadar düzgün değildir. Bu âbidede de yazı yukarıdan aşağı yazılmıştır. Fakat diğer ikisinin aksine satırlar soldan sağa doğru istif edilmiştir. Tezyinatı da diğer kitâbelerdeki kadar sanatkârane değildir. Tonyukuk âbidesinin yanında büyük bir türbe kalıntısı, heykeller, balballar ve taşlar vardır.
Tonyukuk âbidesini, lltiriş Kağan’ın isyanına iştirak eden ve o günden Bilge Kağan devrine kadar devlet idaresinin baş yardımcısı olarak kalan büyük Türk devlet adamı ve başkumandanı Tonyukuk, ihtiyarlık devrinde bizzat diktirmiştir. Bu âbidede Tonyukuk konuşmaktadır, bu âbidenin müellefi odur.Bu abideyi ihtiyarlık döneminde kendisi diktirmiştir ve yazılar da kendisine aittir.
Taşlarda Göktürklerin Çin esaretinden nasıl kurtulduğu, kurtuluş savaşının nasıl yapıldığı ve Tonyukuk’un neler yaptığı anlatılır.
Birinci yazıt, 243 cm; ikinci yazıt ise, 217 cm yüksekliğindedir. Birinci yazıtta 35, ikinci yazıtta 27 satır Göktürk harfli Türkçe metin vardır.Bilge Kağan yazıtı ile Kül Tigin yazıtının doğusunda yer alır.Yazıtı, Bilge Kağan dönemine kadar başkomutanlık ve vezirlik yapmış olan Tonyukuk dikmiştir. Metnin yazarı da yine Tonyukuk'tur
ORHUN ABİDESİ
ÖRNEK YAZI METN VE GÖRSELLERİ
4 ünlü ve 34 ünsüz olmak üzere 38 harften oluşmaktadır ve sağdan sola doğru yazılır. Göktürkler çağında yaygınlaşan bu ilk Türk alfabesi, yazıtlar dışında yazma eserlerde de kullanılmıştır.Bu alfabenin Göktürkler`den sonra gelen Uygurlar döneminde de bir süre kullanıldığı görülmektedir. Bunun dışında Göktürk alfabesi, bazı değişikliklerle Hazarlar,Bulgarlar, Peçenekler ve Sekeller tarafından da kullanılmıştır.
GÖKTÜRK ALFABESİ
BİLGE KAĞAN YAZITI ÖRNEĞİ
KÜL TİGİN YAZITI ÖRNEĞİ
TONYUKUK YAZITI ÖRNEĞİ
Kaynaklar:
-Tekin,Talat. (1998).Orhon Yazıtları (Kül Tigin,Bilge Kağan,Tonyukuk). İstanbul Simurg Yayınları
-http://dsr.nii.ac.jp/cgi-bin/toyobunko/geta_search.pl?lang=en&sn=all&input=Orkhon+inscriptions
-
İLETİŞİM
05375201947
bilgi@disanat.com
disanat@gmail.com
İsmet
DEMİRHAN
H.Ü
Güzel Sanatlar
Fakültesi
1998
copyright © 2014 disanat.com
|